Példák, elemzések

Bizonytalan életszakasz

„Valahova el kell mennem, és ehhez hajóra kell szállnom. Nagy nehezen megtalálom a hajóállomást, de nincs jegyem. Végül mégis felkerülök a hajóra és elindulunk. A következő kép az, hogy megérkeztünk, de nem tudok leszállni, mert eltévedek a hajó folyosóin, mindig ugyanoda keveredek vissza, a többiek meg már biztosan leszálltak. Aztán egy ember segítségével mégis kijutok valahogy."

Az álom arra utal, hogy az álmodó bár valamelyest halad abban az élethelyzetben, amelyet éppen kijelöltek számára, de közben sok bizonytalanságot, önállótlanságot, tehetetlenséget él meg, egy helyben toporog, nem képes befejezni, amit elkezdett. Rátört a szorongás, hogy megtéved, téves döntést hoz, belezavarodik a helyzetébe vagy kapcsolatba, vagy ügybe, feladatba, nem derül ki az álomból, hogy mibe is. Szerencsére akad az életében, aki kivezeti a kátyúból, akire támaszkodhat.

6 éves gyerek álma

Kislányom már többször azt álmodta, hogy üldözi őt valami vadállat, volt, hogy álmában már bele is harapott, vagy beugrott a szobája ablakán és vörösen izzó szemeket meresztett rá. Sajnálom őt, mit tehetnék érte, nem szeretnék nyugtatót adni neki. Egyébként nappal jó kislány, nincs vele semmi probléma. Nem tudom, miért álmodik ilyeneket, nincs otthon veszekedés, kiabálás, harmonikusan élünk, a testvérével sincs semmi baj.

A gyerekek álmaiban megjelenő vadállatok többnyire saját visszafojtott agresszivitásukat jelenítik meg, vagy a szülőtől való félelmet. Ebben a harmonikus, békés családban valószínűleg nincs egy bevált, bevett szokás a haragok levezetésére, ezért a gyermek nem tud azokkal mit kezdeni, márpedig nincs olyan gyerek, aki ne lenne néha dühös. Lehet, hogy a kislány temperamentumosabb a család többi tagjánál, több benne az indulat, amire sajnos a család többi tagja nem vevő, talán észre sem veszi. Lehet, hogy a kislány meg akarja óvni szeretett családtagjait saját haragjától, inkább önmaga ellen fordítja, legalábbis álmában. Lehetőséget kéne adni neki indulatai nappali kifejezésére játék, alkotás, sport, bunyózás, beszélgetés formájában, attól függően, hogy mihez van leginkább kedve, hajlama a kislánynak.

A lift - Aranka álma

Visszatérő álmom, hogy egy liftben utazok. Általában nagy sebességgel halad felfelé, irányíthatatlan, kontrollálatlan, ami nagyon ijesztő, és amikor felér hihetetlen magasságba, tériszony tör rám. Végül nem történik semmi, valahogy mindig visszatérek a földre. Viszont legutóbb, nem felfelé ment a lift, hanem vízszintesen, kicsit hullámozva, de ugyanolyan irányíthatatlan volt, nem akart megállni. A liftben a volt barátommal utaztam, akivel nemrég lett vége hétéves kapcsolatunknak. Arra sajnos nem emlékszem, hogy állt meg a lift, hogyan szálltunk ki.

Aranka szeretné fekete-fehérben látni a kapcsolatait (melyben természetesen ő a fehér), és kontrollálni a környezetét, mert önmagát nem tudja kellőképpen. Magasba szálló liftje arra utal, hogy a nagyra törő vágyai beteljesítéséhez szükséges képességeiben kételkedik. Mivel önbizalomhiánya van, melyet nehezen visel, a valóságban inkább másokkal elégedetlen, őket látja hibásnak. Partnerével nemrég szakított, mert elégedetlen volt a fiú viselkedésével, de a kapcsolatot nehéz volt lezárnia, mert a fiú öngyilkossággal fenyegetőzött. Miután végre kibeszélték a dolgot és fiú „elengedte” őt, újra hiányozni kezdett neki, elbizonytalanodott döntése helyességén, s most azt sem tudja, "benne vannak-e még együtt a liftben" vagy sem.

"Vezetek, pedig nincs jogosítványom"

Tudtam vezetni álmomban! Beültem a kocsinkba előre, beindítottam a motort, akkor láttam, hogy hátul ülnek a szüleim és az öcsém, mégis elindultam, pedig tudtam, hogy még sosem vezettem, de biztos voltam benne, hogy menni fog. Simán váltottam és elindultam és tök jól vezettem, peresze kicsit izgultam, de hát ott voltak a többiek mögöttem, nagy baj nem lehet, gondoltam. Nagyon élveztem a vezetést!

A tizenhét éves Lili bizony elvezetgetné az egész családját, élvezné, ha passzívan és alázatosan mögötte állnának mind és ő mondaná meg, mikor, merre, hogyan….Évek óta nem csinál semmit, az iskolát abbahagyta, nem dolgozik, házimunkát sem végez, henyél naphosszat és közben a fotelból igyekszik vezéri hajlamait a családon kiélni. Szorongásai ellenére nincsen kétsége irányítói hajlamai felől, s hogy minden nagyszerűen menne, ha rajta múlhatna...

A megfürdés kínzó vágya

Az elmúlt három-négy évben (amióta megszületett az első gyermekeim) volt idő, hogy naponta előjött egy visszatérő álmom. Tengerpart, tó közelében járok, nagyon szeretnék megfürödni, de végül, bármennyire szeretnék, valami miatt mindig meghiúsul. Többnyire koszos a víz, vagy oda nem illő tárgyak (szemét, autóalkatrészek stb.) úszkálnak benne, vagy csak mire beérnék a vízbe, eltűnik. Néha fedett fürdőkben járok, csak kicsi a víz, nem az igazi, gyakran csúszdázom, vagy csövön kúszom át… A megfürdés kínzó vágya lehet a szüléssel kapcsolatos? Hozzáteszem, hogy császármetszéssel hoztam őket a világra...

Edina ráérzett, hogy az álmai összefüggenek a császármetszéssel, de nem a fürdés vágyával, inkább a csúszdával és a csövön átcsúszással. A fürdés vágyával csak annyiban, hogy Edina érzelmileg kielégítetlen, s ezt anyaként is és a szülés közben is megélte. Levélváltásainkból kiderült, hogy apja korán meghalt és emlékei szerint anyja inkább a húgát szerette, Edina volt a fekete bárány. Újságíró lett, most kismama otthon, hiányzik neki a munkája, amit élvezett, de a munkaadója szemétkedik vele, (szemét a vízben) és nem kéri az írásait, ez dühíti és frusztrálja őt. Edina beszorult a háztartásba, oda nem illő dolgokkal kell foglalkoznia naphosszat ahelyett, hogy átadná magát a tanulás vagy az írás élvezetének. Ezért a gyerekei sem okoznak neki elég örömet, hiszen monoton, magányos feladatnak érzi az anyaságot, amelyben így nem tud igazán feloldódni.

Tamás gyilkolgat

Három napja éjjel egymás után három álmom volt... Mindegyik után felriadtam, mindegyik elég szörnyű volt...
1. Alszom az ágyamon a sötét szobában, ahogy a valóságban, de felriadok, mert elkezd dőlni az ágyam, mintha valami lény emelné, féltem is rendesen, hisz megszentségtelenítették az otthonomat, és ráadásul az ismeretlen helyzet veszélyt jósolt...
2. Valamilyen kollégiumban lehettem, igényes bentlakásos épület, a szobákban ismerőseim voltak, én ollóval a kezemben mentem szobáról szobára, és vágtam el a torkukat... Az alomban átereztem ennek a bűnnek a súlyát, és nagyon nyomasztó volt... Közben csöndben, meghúzva magam közlekedtem, hisz el akartam kerülni a lebukást. (megjegyzem egyszer volt mar ilyesmi almom, csak ott borotva volt, és más személyek, de velük is jóban voltam akkor, amikor álmodtam ezt...), rossz volt ebből felriadni, és emlékezni...
3. Hasonló, mint a második, itt is ismerőseimet, barátaimat gyilkoltam, csak itt halomra, Uzival, és ez amolyan akciófilm-szerű volt, ahol nem számit az emberi élet, és az almomban nekem sem számított. Mintha valami elit csapatnak lettem volna a tagja, akik ki vannak képezve a gyilkolásra, és meg kellett volna védeni valamit, és ezért gyilkoltam.
Megjegyzem, kb. két éve nem néztem filmet, maximum Simpson Családot, meg Chaplint, szóval nem hinnem hogy az lenne a magyarázat, nem is szeretem a mai filmeket, ezért nem is nézem őket...
Nagyon érdekelne, mit jelenthetnek ezek az álmok, főleg a második, harmadik, hisz eléggé megrázó ilyet álmodni, és jó lenne tisztában lenni magammal. A válaszokat/választ előre is nagyon köszönöm!!!


Kedves Tamás! A három álom összefügg. Mintha a külvilág kibillentené Önt a biztonságából. A környezete kedvéért (azért, hogy szeressék), nem engedi meg magának a természetének fekvő viselkedést. Valószínűleg már kiskorában is "meg-megbillentették", és erre nem haraggal, hanem beletörődéssel reagál, a haragok meg csak gyűltek, gyűltek, és mivel sehol nem eresztette ki, vagy nem eléggé, vagy nem oda, ahol keletkeztek, ezért álmában éli ki.
Megoldás: fel kéne ismernie az Önt ért frusztrációk következtében fellépő haragját és az ebből következő agressziót tudatosan kezelni, és nyíltan beszélni róla. Ha beszél róla, ha kimondja, azzal még nem öl meg senkit! Lehet azt mondani: "Haragszom, mert megbántottál…." Vagy: „Hagyjál békén légy szíves, most egyedül szeretnék lenni!” „Ne piszkálj, mert rosszul esik!” Csodákra képes egy ilyen kimondás! Persze, kérdés, vállalni merjük-e, hogy az illető erre azt válaszolja: "Tényleg? Ez érdekes, mert én is haragszom terád, ezért meg ezért"…. - így ugyanis kiderül rólunk, hogy nem vagyunk tökéletesek mi sem. El tudjuk ezt viselni? …

A termál

Izlandon lakok és január van. A szigeten van egy hévízszerűség, amit időnként megnyitnak, olyankor a forró víz bezúdul egy öbölbe, és néhány óra alatt úgy átmelegíti, hogy olyan, mint egy termálfürdő. Most is ez történt, és az egész sziget, több ezer ember, ment be termálfürdőzni a tengerbe. Isteni volt, a legjobb dolog a világon, és voltak barátaim, akikkel együtt mentünk be...

Fiatalasszony álma, aki úgy védekezik az érzelmi csalódások ellen, hogy időnknt lefagyasztja az érzéseit, mint aki nem tud szeretni (Holdja a Skorpió jegyében). Nemrég a férje igent mondott a gyermekvállalásra, ami forró hálával és szeretettel árasztotta őt el, ami kisugárzott a környezetére, végre az egész világot meleg, barátságos színben látta. Ugyanakkor tisztában volt vele, hogy ez időleges, a csapokat bármikor elzárhatják (a csalódástól való újabb félelmei), és akkor le fog hűlni megint...

A kígyó és a bika


Nézek egy filmet a mobilomban, amiben ketten huzigálnak egy kígyót kifele a dzsungelből, s közben elhangzik egy szólás-mondás: „Mindig nézd meg, melyik végén fogod meg a kígyót!” Ekkor a kígyó szájából kijön egy hatalmas bika, tehát az egyikük a „rossz végén” fogta meg a kígyót, a nyitott végén. Gondoltam, ezt a filmet a feleségemnek is látnia kéne.

Vagyis tudatni szeretné a feleségével, hogy szexuális konfliktusaikban kettőn áll a vásár, ha nem jól fognak a dologhoz, rosszul sülhet el.


Újra a régivel…

Hat hónapja boldog kapcsolatban élek a barátommal. Előtte volt egy nagy szerelmem, akit iszonyatosan szerettem és nagy hatással volt rám. Ő volt nekem mindenben az első. Sajnots többször is azt álmodtam, hogy megcsalom vele a barátomat, vagy újra vele vagyok. Az a baj, hogy jól is érzem magam vele álmomban. Ma például egy buliban voltunk álomban az osztályommal és egy szobában volt mindenki. Négy ágy volt, minden párnak jutott egy, én persze a régi szerelmemmel voltam. Nagyon jól éreztük magunkat, ölelgettük egymást, csókolóztunk. Ezután megjelent a mostani barátom, akkor vele voltam, a másik fiú meg egy másik lánnyal.
Az is furcsa, hogy lefekvés előtt nem is gondoltam rá, eszembe se jutott. Nagyon aggaszt ez az egész, mert szeretnék csak a mostani kapcsolatomra koncentrálni, de elég nehéz, ha róla álmodok. Tehetek ellene?

Kedves Ivonne, természetes, hogy a nagy szerelmével álmodik még mindig, nem baj, ne aggódjon emiatt! Az elengedés és a felejtés nem elhatározás kérdése, a fontos kapcsolatokat mindenkinek nehéz maga mögött hagyni. Az elvált házastársak sokszor évtizedek után is álmodnak egymásról, egymással, hiszen életük és érzelmük fontos darabját adták egymásnak, amit visszavenni már nem lehet. Az elengedést különösen megnehezíti, ha a szakítás nem volt egyszerű, vagy az oka nem egészen világos, vagy nem elfogadható. Felesleges az álmok ellen tenni, hiszen megkönnyítik a feldolgozást és egyáltalán nem jelentenek hűtlenséget, vagy egyéb „rosszaságot”. Az álma szerint már egész jól halad az elengedés folyamatában, hiszen: „…megjelent a barátom, akkor vele voltam, a másik fiú meg egy másik lánnyal” – ez így van rendjén.

Fehér szellemek

Álmomban fehér szellemalakok (angyalok?) követtek és végül az egyik egy gyönyörű jogart adott át nekem. Azt mondta, vigyázzak rá és segíteni fog életem további részében. Mit jelenthet? 38 éves tanár vagyok és ez az álom sokat jelent nekem, csak nem tudom miért.

Az álma azért jelent Önnek sokat, mert érzi benne az önbizalma megerősítését, a bizonyosságot, hogy jó úton jár, s hogy a tanári hivatással csodálatos hatalom birtokosává vált. De az álma egyúttal arra is figyelmezteti, hogy a (tanári) hatalmát tiszta lélekkel használja, vigyázzon vele, és akkor a tiszta lelkiismerete (fehér szelleme) a segítségére lesz a továbbiakban. Nagyon köszönöm, magaménak érzem a megfejtést – válaszolta a tanár úr.

Vissza a lap tetejére>>