Jósálmok

Jósálmok?

Vannak különleges adottságokkal rendelkező emberek (médiumok?), akik ébren, transzban, vagy álmukban belelátnak a jövő lényegébe, az átlagember azonban erre nem képes és ez így van rendjén. Nem érkezett el az ideje a jövőbelátás tömeges fejlesztésének, a mai ember nem alkalmas erre, rosszul sáfárkodna ezzel a képességével. Testi-lelki-szellemi stabilitás, belső harmónia, én-erő, egészséges lélek és ösztönös alázat kellene ehhez a tudáshoz, ennek egyelőre nyoma sincs. Bennem sem. Tapasztalatom szerint a jövőbe látó álmok csak utólag ismerhetők fel, de mivel az álomfejtés modern tudománya még nem terjedt el, tartja magát a hit, hogy egy-egy szimbólum egy-egy jövőbeli esemény bekövetkeztét jelzi előre. Ez rengeteg félreértésre és szorongásra adhat okot, ami félreviheti az álmodó önismeretét, döntésképességét, aktivitását és érzései felvállalását. Ezért hasznosnak tartom, ha egyáltalán nem próbáljuk az álmokból kitalálni a jövőt, még ha ezerből egy esetben sikerülne is. Ez nem jelenti azt, hogy az álmoknak semmi közük a jövőhöz. Nagyon is a szolgálatában állnak azzal, hogy általuk a tudattalanunk megpróbál minket a járható útra terelni, összevetve a külső lehetőségeket a belső adottságainkkal. Ezt az összevetést, egyeztethetőséget kell keresnünk az álmainkban, ha a jövő "titkait" kutatjuk bennük.

Példák a félreértésre
„Álmomban láttam a saját fényképemet, most félek, mert azt olvastam, hogy….”
„Álmomban nem láttam magamat a tükörben, ezért aggódom…”
„Azt álmodtam, hogy a szomszédom kórházba került, nem tudom, szóljak-e neki.”
„Kihullott a fogam álmomban, azt olvastam, ez halált jelent”
„Rózsáról álmodtam, találkozom végre az igazival?”
„A terített asztal ugye gazdagságot ígér?
Ezek a kérdések mind tévhiten alapulnak, nem a jövőről szólnak, miként az alább részletesebben leírt álmok sem.
Fénykép
Azt álmodtam, hogy egy férfitól kaptam egy üzenetet a számítógépemre: „Ha nem jelentkezel, nem kereslek többet”, és mellette ott volt az egyik fotóm, amin szexi ruhában vagyok, jól néztem ki, tényleg van egy ilyen kép rólam. Az ismerőseim szerint valami baj fog történni, mert a saját fotómat láttam álmomban, és most nyugtalan vagyok. .
Nyugtalanságra semmi oka, ismerősei tévhit alapján riogatják. Az Ön álma a jelenről szól, az aggódásáról, hogy lekésik valamit (valakit!) és arról, hogy szeretné magát megmutatni, szeretné, ha szépnek és szexinek látnák a férfiak.

Tükör
Barátnőm mesélte, hogy álmában megnézte volna magát a tükörben, hogy milyen lett a sminkje, de nem látta, csak valami homályos körvonalat az arca helyén. Ezt csak nekem merte elmesélni, mert nagyon meg van ijedve, azt mondtam neki, hogy hülyeség, de én is aggódom. A segítségét kérem.
Levelezésünkből kiderült, hogy a barátnő elmúlt negyven éves, túl van több plasztikai műtéten, most a szája körüli ráncok felvarratására készül. Az álom arról szól, hogy a hölgy még mindig nem vállalja fel magát, nincsen saját arca, személyisége a smink és az átszabások mögül csak homályosan sejlik elő.

Fogak
Álmomban kilazult az egyik fogam, aztán sorban a többi, köpködtem a számból kifelé, azt olvastam, hogy ez halált jelent, nagyon meg vagyok ijedve!
A fogproblémák aktuális önérvényesítési nehézségekre utalnak, sokszor egy előző nap során lenyelt harag vagy elmaradt visszavágás miatt. Az emberek 80 %-a rendszeresen álmodik fogvesztésről. .

Valóra válik?

Az unokám három éves és még nem beszél. Aggódunk és nagyon várjuk, hogy végre megszólaljon. Az éjjel azt álmodtam, hogy gyönyörűen, tisztán beszél, boldog voltam. Lehet, hogy végre tényleg meg fog szólalni?
Kedves Nagymama, a gyerek nyilván tényleg meg fog szólalni, Ön mégsem ezt álmodta meg előre, hanem a saját vágyát, ezzel enyhített a feszültségét, amit az aggódás okoz.

Tényleg összejövünk?
Van egy fiú, aki nagyon tetszik nekem, gyakran találkozunk, de nem merem megszólítani. Tegnap azt álmodtam, hogy odajött hozzám és a nevemen szólított, mintha már régóta ismerne, aztán együtt mentünk kézen fogva. Lehet, hogy tényleg összejövünk???
Lehet, de az álma nem ezt jelenti, hanem hogy szeretné, ha összejönnének, méghozzá anélkül, hogy ezért Ön lépéseket tenne. Ne építsen az álmára, a vágya megvalósulásáért tegyen valamit!

Előre megálmodtam
Többször megálmodtam előre, mi fog velem történni. Öt évvel ezelőtt például, amikor a házasságomban még minden remekül működött, egyik éjjel sírva ébredtem fel, mert azt álmodtam, hogy elválunk - és most sajna itt tartunk… … …
Öt évvel ezelőtt nem a jövőt álmodta meg, hanem érezte a remek működés felszíne mögött zajló rejtett és burkolt, mégis jelentős zavarokat, amelyek mostanra bontakoztak ki olyan mértékben, hogy már nem lehetetett tovább a szőnyeg alá söpörni. (A válás talán elkerülhető lett volna, ha öt éve hallgatatott volna az álmára és időben szembenéz a problémákkal)

Beteg leszek?
Álmomban valami szutykos folyadék jött ki a számból, most meg vagyok ijedve, hogy nincs-e valami betegségem, meg tudja mondani, mit jelent ez?
A szutykos folyadék nem rejtett betegséget jelez, hanem haragos, rossz gondolatokat illetve mondanivalót, amiket ébren visszatart, talán mert nem akar vele másokat megbántani. Éjszaka megszabadul a visszatartott „tartalomtól”.

Halott szeretteim
Három hónapja álmodtam a nagymamámmal (aki jó pár éve meghalt), hogy gyerekem született és ő nagyon örült neki. De sajnos utána a valóságban kiderült, hogy apukám beteg. Most újra a nagymamámmal álmodtam, megint boldogok voltunk együtt… Lehet, hogy most meg az anyukám beteg? Nem tudom mitévő legyek, kérem, segítsen!
Attól tart, hogy valahányszor a nagymamáról szépet álmodik, beteg lesz valakije? Önnek nagyon fontos a családja, az elődei, nagyon erős a kötődése. Fokozott ragaszkodása fokozott szorongással jár, nem mer saját intuícióira támaszkodni, szüksége van állandó külső megerősítésre, ezért nagyon könnyen elbizonytalanodik Ha anyu most nem látszik betegnek, akkor nyugodjon meg, nincs tennivalója, az álma az ön biztonságigényéről szól, s hogy a családi gyökerekhez nyúl vissza töltésért. Ha anyu beteg, időben tudni fogja, és a tennivalóját is tudnia fogja.
Igaza lehet, csak már annyira megijedtem, hogy nem tudtam, mit gondoljak. Annyira féltem a családomat, hogy néha túlságosan szorongok. Kicsit megnyugodtam, most hogy értem az összefüggéseket.

Balesettől félek
Mostanában visszatérő álmomban megyek egy autó után, ami utas nélkül halad az úton. Rettegek hogy kit üt el, vagy minek megy neki. Eddig még nem történt nagy baj, az autók is csak karcolódtak, nem törtek össze. Egyszer még valaki pénzt is adott hogy javítassam meg a kocsit. Mióta ezeket álmodom, attól félek hogy baleset ér, és közben terhes is vagyok, a negyedik hónapban.
Az álma miatt ne aggódjon, „csupán” a jelenlegi szorongását jelzi, amire napközben talán nincs ideje, vagy mersze figyelni, például arra a minden kismamát foglalkoztató félelmére, hogy képes-e rendben kihordani a magzatát, nem csinál-e valamit rosszul. Az álma utalhat arra a félelemre is, hogy kicsúszik az irányítás a kezéből. Az álombeli pénz jelentheti hálapénzt, amivel a terhessége zökkenőmentességét szeretné biztosítani.
Tényleg félek, hogy kiesik a kezemből az irányítás, nem tudom, hogyan fogom a két gyerekemet kezelni egyszerre. A terhességem elején volt egy fertőzésem, ezért gyakran járok vizsgálatokra, de az orvos megnyugtatott, hogy ez visszafejlődik a terhesség alatt. Hiszek neki, de ezek szerint tudat alatt mégiscsak ott bujkál bennem a kisördög.

Megsebesített kutyám
Azt szeretném kérdezni, hogy az ember hogyan álmodhatja meg előre, hogy valami rossz fog történni vele vagy valakijével? Azért kérdezem, mert álmomban a kutyámat megsebesítették, és most nem tudom, mit gondoljak, mit tegyek?
Az álma a saját sebezhetőségére utal. Tennivalója az álom szempontjából csak önmaga felé van: meg kéne tanulnia megvédenie magát a sértésektől. Ha ez jobban menne, akkor a jövőtől sem félne annyira.

Bevillanások a jövőből

Átlagember életében is előfordul, hogy megálmodik egy-egy pontos részletet a másnapból vagy a távolabbi jövőből, vagy a világnak egy tőle egészen távoli pontján bekövetkezett eseményből. Egyszer azt álmodtam, hogy találtak egy újszülöttet egy kukában és keresik az anyját. Másnap döbbentem olvastam az újságban, hogy találtak egy kukába rejtett újszülöttet és keresik az anyját. Nem lehetett véletlen, mert álmomban is hírként értesültem az esetről (miközben láttam is), és a szöveg megegyezett az újságéval.
Nézetem szerint a világmindenség mesterséges és elég merev betagolása a tér- és időrendszerbe a modern, racionális ember értelmes segédeszköze, nélküle káoszba fulladna, mert rég elvesztette közvetlen kapcsolatát a kozmosz és a természet törvényeivel és vezérlő elvével, amivel a kollektív tudattalan legmélyebb rétege köti össze. A jövőből bevillanó képek a racionalitás falán keletkezett réseken szüremlenek be. A világ ismeretlen dimenziói (pl. jövő és régmúlt) felé emelt biztonsági falak kisgyerekkorban még átjárhatóak, „lyukacsosak”, de az évek során összenőnek, mint a kutacs. Azonban trauma, szorongássorozat vagy sokk hatására újra keletkezhetnek rések. Az is lehet, hogy egyedi hajlam, adottság miatt eleve nem zár tökéletesen a „tűzfal”. Az én esetemben az történhetett, hogy mivel fokozottan fogékony vagyok a kidobott gyermek problémája iránt, a „jövőhárító mechanizmusom” e téren „sérült”, „megcsúsztam” az időben.
A védelmi rendszer normális esetben biztonságos, tehát az álmodó nem tudhatja előre, melyik álomkép vonatkozik a jövőre. Veszélyes és felelőtlen lenne kijátszani ezt a védőbázist vagy kuruzsló módon rábökni egy szimbólumra és azt mondani: „ez és ez fog történni…”. Hasonló a helyzet a térben távol történő eseménytől, amelyet azzal egy időben megálmodik valaki. Ez esetben is a fokozott érintettség okán a kozmikus információ beáramlik a külvilág felé emelt védőfalon.

A szív alakú csapda – 20 éves lány álma
Tizenkét éve még nem búvárkodtunk a valóságban, én mégis álmomban búvárkodtam és később pontosan úgy történt minden, ahogy akkor megálmodtam: megtaláltuk a tengerben ugyanazt a szív alakú csapdát idén a nyaraláson és a környezet is olyan volt, mint tizenkét éve az álmomban.
Az álmodót talán az a feszültség tette fogékonnyá a konkrét jövőbeli képre, ami az idill iránti olthatatlan vágya és a hamis idillben rejlő csapdától való félelme közti ellentmondásban rejlik. Tizenkét évvel ezelőtt senki nem mondhatta volna meg előre az álom alapján, hogy a kislány a jövőben búvárkodni fog a tengeren és találni fog egy szív alakú csapdát, az álomnak nem is ez volt a funkciója. Talán az, hogy a kislányt figyelmeztesse az érzésekben rejlő csapdára (ami egyébként aktuális volt megvalósulás idején is). .

Összedőlt ház
Júliusban egyik álmomban egy nagy lakóház összeomlott, éreztem az emberek kétségbeesését, halálfélelmét. Az álmom végén megjelent egy felirat: Detroit. Reggel még a híradót is megnéztem ezzel kapcsolatban, de nem találtam semmit. Aztán nemrég olvastam egy hírportálon, hogy július 16-án leomlott egy ház oltás közben és hat tűzoltó meghalt - Detroitban.
Az álmodó szorongó személyiség, sok személyes tragédiával az életében, nem érzi biztosnak a saját „felépítményét”, önbizalomhiányban szenved, az álom idején is. Saját lelki építménye (önbizalma) omlott össze, együtt a külvilággal szembeni védőfalával, így a kozmikus térből beáramolhatott a személyes terébe olyan információ, amit egyébként nem tudna érzékelni.

 

Vissza a lap tetejére>>